Gratis verzending vanaf €45 (BE €59) | Levertijd 1-3 werkdagen

Wat is goed kattenvoer?

Als kattenouder heb je je waarschijnlijk vaak afgevraagd welke voeding katten nodig hebben, wat katten moeten eten, of je je katten het juiste voer geeft, welk kattenvoer goed is, etc. In dit artikel probeer ik de voedingsbehoefte van katten en verschillende soorten kattenvoer toe te licht. Hopelijk helpt deze blog om alle verwarring die je hebt op te lossen.

Wat moet een kat eten?

Vanuit de biologisch perspectief zijn er twee factoren die een belangrijke rol spelen in het dieet van katten: katten zijn carnivoren en katten vinden hun oorpsrong in de woestijn.

Katten zijn carnivoren wat betekent dat katten alleen vlees eten. Carnivoren hebben scherpe tanden, deze zijn zo scherp en sterk dat ze gemakkelijk door het vlees heen bijten. Carnivoren hebben ook een korter en minder gecompliceerd spijsverteringssysteem dan herbivoren(planteneters). Dit komt doordat vlees een stuk gemakkelijker te verteren is dan planten.

Katten vinden hun oorsprong in de woestijn. Zolang als kattenbestaan hebben katten zich met weinig of geen water aan de omgeving aangepast, waardoor katten efficiënter water kunnen besparen. Bovendien hebben katten altijd geleefd van kleine dieren, die voor voldoende water en noodzakelijke voeding zorgen. Daarom zijn katten tot op de dag van vandaag nog steeds slechte drinkers, omdat ze dat in het wild niet altijd nodig hebben. Toch is het beter voor een kat om wel voldoende vocht binnen te krijgen.

De voedingsbehoeften van katten

Dierlijk eiwit is de belangrijkste voedingsbehoefte van een kat. Van nature moeten katten veel vlees eten om aan deze behoefte te voldoen. Door het eten van dierlijke producten krijgen katten ook de benodigde aminozuren binnen die ze zelf niet kunnen aanmaken. Dierlijke eiwitten zijn dan ook erg belangrijk voor de groei en ontwikkeling van je kat.

Dierlijke vetten zijn een belangrijke energiebron voor katten. Ook hierdoor krijgen katten de essentiële vetzuren (omega-3 en omega-6) binnen. Zoals je al kon vermoeden, zijn essentiële vetzuren fundamenteel voor de gezondheid van katten. Bovendien kunnen katten plantaardige essentiële vetzuren niet efficiënt omzetten in de benodigde derivaten.

Vitaminen zijn essentieel voor de regulering van de stofwisseling en de groei en het functioneren van de kat. Het belangrijkste is dat vitamines in de juiste verhoudingen worden gevoerd. De meeste vitamines worden verkregen uit het voedsel dat katten eten, sommige vitamines worden door de kat zelf aangemaakt. Daarom is het belangrijk voor de gezondheid van je kat dat je kat een uitgebalanceerd en voedzaam dieet krijgt.

Mineralen zijn voor katten even belangrijk als vitamines. Er zijn 12 mineralen bekend als essentiële voedingsstoffen voor katten: calcium, fosfor, magnesium, natrium, kalium, chloride, ijzer, koper, zink, mangaan, selenium en jodium. Te veel of te weinig van een bepaald mineraal is niet goed voor katachtige.

Water. Katten hebben van nature een weinig dorst, omdat ze zijn gebouwd om het vocht dat ze nodig hebben via hun voedsel, de prooi, binnen te krijgen. Het voeren van uw katten met alleen droogvoer kan tot ernstige gezondheidsproblemen leiden. De normale prooi van katten bevat meestal 70-75% water, terwijl brokjes slechts 5-10% water bevatten. Katten raken uitgedroogd door het eten van enkel droogvoer, maar hun natuurlijke “programmering” moedigt hen niet aan om meer te drinken. Dit kan nier en blaasproblemen veroorzaken en dit komt dus ook vaker voor bij katten die enkel droogvoer eten.

Wat is niet heel belangrijk bij kattenvoer?

koolhydraten. In de natuurlijke omgeving is kattenvoer (de prooi) eiwitrijk, vochtig, niet erg vet en slechts 1-2% koolhydraten. Koolhydraten worden meestal beschouwd als een extra energiebron, maar katten gebruiken eiwitten en vetten om in die behoefte te voorzien. Katten hebben geen koolhydraten nodig. Bovendien beperken het gebrek aan specifieke enzymatische routes en de korte lengte van hun darmen het vermogen van katten om vezels te fermenteren en koolhydraten te gebruiken.

Katten droogvoer of nat kattenvoer?

De belangrijkste soorten kattenvoer op de markt zijn droogvoer en natvoer. Welke moet ik mijn kat voeren? We weten nu dat katten van nature slechte drinkers zijn met weinig dorst, omdat ze van nature voldoende vocht uit hun voedsel te halen. De normale prooi van katten bevat 70-75% water, droogvoer heeft 5-10% water en natvoer ongeveer 78% water. Natvoer staat daarom dichter bij de natuurlijke voeding van katten en voldoet beter aan hun waterbehoeften.

Droogvoer biedt echter wel een groot gemak. Het is gemakkelijk op te bergen, relatief goedkoop etc. Daarom raden we aan om uw kat de combinatie van beide te voeren. Geef niet alleen droogvoer, maar voeg altijd een portie natvoer toe aan de dagelijkse maaltijd van uw kat. Dit heeft veel voordelen voor uw katten.

Wat is goed kattenvoer?

Goed kattenvoer moet veel dierlijke eiwitten bevatten, veel vocht, matige vetten, een minimum aan koolhydraten met uitgebalanceerde voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en aminozuren.

Op basis van deze criteria heb ik het gangbare kattenvoer op de markt geëvalueerd en hier vermeld met voedingsanalyse ter referentie.

Het goede natvoer voor katten

Onderstaande natte kattenvoeren zijn een paar voorbeelden van hoe goed nat kattenvoer er qua voedingswaarde uit zou moeten zien: hoog vleesgehalte, hoog eiwit (> 50%), matig vet (20-30%), minimaal koolhydraten (<15%).

Let op: onderstaande voedingspercentages worden omgerekend naar droge stof basis.

Merkeneiwitvetkoolhydratenvlees%
Carnilove Zakje (Kalkoen)50%22.2%11.1%85%
Biofood (kip menu)48.9%32.9%8.9%79%
ZiwiPeak (Makreel)54.5%13.6%4.5%92%
Nature Cat Food (Zalm & Kip)50%26%9.5%68%
Catz Finefood Purrrr (Kip)51%26%8.75%70%
Herrmann’s (konijn met kaas)50.9%32.2%5.1%90%

  Goede kattenbrokken

  Kattenbrokjes bevatten veel meer koolhydraten dan natvoer. Het gemiddelde droge kattenvoer bevat ongeveer 30 – 50% koolhydraten, sommige goedkopere brokjes bevatten zelfs nog hogere percentages. Voor een betere gezondheid van uw katten, wordt aanbevolen om het koolhydratengehalte onder de 20% te houden. Overmatige koolhydraten kunnen tot veel gezondheidsproblemen leiden.

  Let op: onderstaande voedingspercentages worden omgerekend naar droge stof basis.

  MerkenEiwitVetkoolhydraten
  Carnilove (Rendier)45.6%21.1%24.4%
  Eden Original Cuisine46.2%24.7%15.6%
  Markus-Mühle BEUTENAH (Kalkoen)65.6%17.8%4%
  Porta21 Superfood (Menu 1)50.3%19.7%16.4%
  Orijen Cat & Kitten44.4%22.2%21.1%
  Wildcat Etosha57%25.8%3.2%

  Overzicht

  Ik hoop dat deze blog je helpt om meer te weten te komen over katten en kattenvoer. Onthoud dat katten van nature vleeseters en slechte drinkers zijn. Geef ze wat ze van nature zouden eten, dat wil zeggen een dieet met een hoog vleesgehalte, rijk water, veel eiwitten, matige vetten, minimale koolhydraten en uitgebalanceerde voedingsstoffen.