Gratis verzending vanaf €45 (BE €59) | Levertijd 1-3 werkdagen

Katten dagelijkse calorie behoefte berekenen

Hoeveel moet ik mijn kat voeren?

In Nederland, zoals in veel andere delen van de wereld, wordt overgewicht bij katten steeds meer erkend als een zorgwekkend gezondheidsprobleem. Volgens recente studies heeft ongeveer 35% tot 40% van de katten in Nederland te kampen met overgewicht. Deze alarmerende statistieken wijzen op een groeiend probleem dat niet alleen het welzijn van huisdieren beïnvloedt, maar ook hun levensduur en kwaliteit van leven.

Het handhaven van een gezond gewicht bij katten is van vitaal belang om verschillende redenen. Ten eerste verhoogt overgewicht het risico op ernstige gezondheidsproblemen, waaronder diabetes, gewrichtsproblemen, hartziekten en leveraandoeningen. Katten met overgewicht kunnen ook moeite hebben met ademhalen en lopen, wat hun algehele mobiliteit beperkt.

Om deze redenen hebben wij deze tool ontwikkeld om katteneigenaren te helpen de juiste hoeveelheden voeding aan hun kat te geven. Houd er rekening mee dat aan het eind van de dag iedere kat anders is en dat de uitkomsten uit deze rekentool enkel dienen als hulpmiddel. Uiteindelijk is het belangrijk om het gewicht van je kat in de gaten te houden en indien nodig je kat meer eten of juist minder te geven.

Dagelijkse caloriebehoefte rekentool

Wat is de levensfase van je kat?

Lichaamsgewicht kat

Gewicht: kg

Wat is het activiteits niveau van jouw kat?

Activiteitsniveau:

Is je kat gesteriliseerd of gecastreerd?

gesteriliseerd of gecastreerd:

Afvallen of aankomen?

Dagelijks benodigde calorien: 277.19 kcal/dag

Hoe werkt de caloriebehoefte rekentool

Laten we meteen met de deur in huisvallen. De Formule die wij gebruiken is als volgt:
Dagelijkste caloriebehoefte = (soort + gecastreerd) x (70 x kilogram0.75) x levensfase x activiteitsniveau x afvallen

Stap 1 bereken RER

Misschien denk je nu wat is RER. RER staat voor Resting Energy Requirement. Dit is de energie behoefte die je kat nodig heeft in rust. De formule die hiervoor wordt gebruikt is:

Stap 2 Soort en gecastreerd is of gesteriliseerd

Voor katten en honden word de zelfde berekening gebruikt, enkel de waarde die voor soort wordt ingevuld is bij katten 1.2 en voor honden 1.6. Als een kat of hond niet gecastreerd is of gesteriliseerd is tel je hier 0.2 bij op. 

Stap 3 levensfase

Een kitten gebruikt meer energie vergeleken met een volwassen kat, omdat een kitten nog veel moet groeien. Voor kittens is het gewoonlijk aan te raden om altijd voer beschikbaar te hebben. Maar als er problemen met het gewicht van uw kitten ontstaan kan deze tool hulp bieden. 

De waardes die wij hebben gekozen voor levensfase zijn als volgt: Volwassen kat = 1. Kitten 9-12 Maanden = 1.5. Kitten 6-9 Maanden = 1.75. Kitten 4-6 Maanden = 2. 

Stap 4 activiteitsniveau

Als een kat meer beweegt heeft die natuurlijk meer voeding nodig vergeleken met een kat die heel de dag weinig uitvoert. De meeste katten zullen een activieitsniveau hebben van Gemiddeld. Dit heeft de waard 1. Sommige katten zijn een stuk minder actief, denk aan senioren katten die eigenlijk alleen maar slapen, deze katten zijn Inactief en dit heeft de waarde 0.75. 
Het is natuurlijk ook mogelijk dat jou kat echt super energiek is, in dit geval is het verstandig om te kiezen voor Erg Actief en dit heeft een waarde van 1.5.

Stap 5 Afvallen of aankomen

Net als bij mensen hebben sommige katten last van overgewicht, maar sommige ook last van ondergewicht. Als je kat moet aankomen kies je voor Aankomen, dit heeft een waarde van 1.5, moet je kat afvallen dan kies je voor afvallen, dit heeft een waarde van 0.9. Als je kat gelijk moet blijven in gewicht kiese je deze optie. Dit heeft een waarde van 1. 
Het is aanbevolen om je kat niet meer dan 10% minder voedsel te geven om hem te laten afvallen. Blijft het moeilijk om je kat te laten afvallen, benader dan je dierenarts. 

Conclusie

Met bovenstaande uitleg hopen wij een inkijkje te hebben gegeven in de werkwijze van deze rekentool. Als je deze tool gebruikt houd dan altijd het gewicht van je kat in de gaten en pas de hoeveelheid voer aan. De tool is een goed hulpmiddel, maar iedere kat is anders en pas de voerhoeveelheid dan ook aan op jouw kat. Wil je dat je kat afvalt, maar komt die alsnog aan verminder dan het voer etc. 

Bereken hoeveel kcal/kg het voer bevat

Je weet nu hoeveel je kat dagelijks binnen moet krijgen in calorieën, maar niet ieder voer geeft aan hoeveel calorieën er in zitten. Ook hiervoor hebben we een handige rekentool ontwikkeld om je te helpen. Met deze tool kun je eenvoudig een geschat aantal calorieën per kilogram berekenen door de percentages voor vocht, eiwit, vet, ruwe vezels en as in te voeren, vaak te vinden onder 'Analytische Bestanddelen'. Hiermee krijg je snel en gemakkelijk inzicht in het caloriegehalte van het voer, zelfs als deze informatie niet expliciet op de verpakking staat vermeld.