Gratis verzending vanaf €45 (BE €59) | Levertijd 1-3 werkdagen

Bereken Kcal/kg voor natvoer en droogvoer

Hoeveel calorieën zitten er in kattenbrokken en natvoer?

Soms staat het aantal kcal/kg niet vermeldt op de verpakking van je natvoer of brokken. Dan kun je onze calculator hieronder gebruiken om het aantal calorieën per kilo te berekenen. Voer de percentages in voor vocht, eiwit, vet en ruwe vezels en ruwe as, die je vind onder 'Analytische Bestanddelen' op het etiket van het kattenvoer. De uitkomst van de berekening is een schatting van het aantal calorieën dat het kattenvoer bevat.

Als de percentages voor ruwe as of vocht niet worden vermeld, kun je 10% vocht en 7% as voor droogvoer schatten, en 80% vocht en 3% as voor natvoer.

Calorieën in brokken en natvoer rekentool

Hoeveel Kcal/kg bevat mijn droogvoer of natvoer?

Analytische bestandsdelen
Calorieverdeling
Ruw eiwit:
%
34.52% ME Eiwit
Ruw Vet:
%
55.89% ME Vet
Ruwe vezel:
%
Ruwe as:
%
Vocht:
%
Koolhydraten:
3.0%
9.59% ME Koolhydraten
Dit voer bevat 1095 Kcal/kg (109.5 Kcal/100gram)

* De volgende waardes zijn gebruikt: 3,5 kcal/g eiwit, 8,5 kcal/g vet en 3,5 kcal/g koolhydraat.

Hoe werkt de kcal/kg berekening 

Op de etiketten van veel natvoer en soms ook brokken staat niet hoeveel calorieën dit bevat. Maar het heeft wel een lijst met analytische bestandsdelen. Vanuit deze lijst kun je redelijk goed inschatten hoeveel calorieen er in het voer zitten. 
Als je in de linker column deze gegevens invult dan rolt het resultaat er automatisch uit. 

Wanneer percentages voor ruwe as of vocht ontbreken, kunnen schattingen van 10% vocht en 7% as voor droogvoer, en 80% vocht en 3% as voor natvoer worden gebruikt.

Bereken het aantal calorieën

De berekening van het aantal calorieën per kg is heel gemakkelijk. Je pakt het percentage eiwitten en vermigvuldigd dit met 3,5. Ook het percentage koolhydraten vermenigvuldig je met 3,5 en het percentage vetten verminigvuldig je met 8,5. Tel deze waardes bij elkaar op en je hebt het aantal kcal/kg.

kcal/kg in voeding = % ruw eiwit x 3,5 + % koolhydraten x 3,5 + % ruw vet * 8,5

Bereken het percentage koolhydraten

Bij bovenstaande berekening heb je misschien ook al gemerkt dat het percentage koolhydraten niet altijd op de verpakking staat. Het berekenen van het percentage koolhydraten is ook heel gemakkelijk. Het is namelijk 100% min alle andere percentages. 

% koolhydraten = 100 - % ruw eiwit - % ruw vet - % vocht - % ruwe vezel- % ruwe as

Wat is ME en hoe bereken je het

De letters "ME" staan voor "metaboliseerbare energie." Metaboliseerbare energie is de hoeveelheid energie die beschikbaar is voor een organisme na het verteren en metaboliseren van voedsel. In het geval van dierenvoeding, zoals honden- of kattenbrokken, wordt het niveau van metaboliseerbare energie uitgedrukt in kilocalorieën per kilogram (kcal/kg). Het geeft aan hoeveel calorieën daadwerkelijk beschikbaar zijn voor het dier na de spijsvertering en metabolisering van het voedsel.

Om de metaboliseerbare energie (ME) te berekenen op basis van de hoeveelheid eiwit, vet en koolhydraten, kun je de volgende formules gebruiken:

 1. Bereken de ME voor eiwit:
  ME eiwit (kcal/kg) = % ruwe eiwit × 3,5
 2. Bereken de ME voor koolhydraten:
  M
  E koolhydraten (kcal/kg) = % koolhydraten × 3,5
 3. Bereken de ME voor vet:
  ME vet (kcal/kg) = % vet × 8,5
 4. Totaal ME (kcal/kg):
  Voeg de berekende waarden voor eiwit, koolhydraten en vet samen om de totale metaboliseerbare energie per kilogram te verkrijgen.

Het bovenstaande wisten we al, en nu is het enige wat we nog hoeven te doen het percentage van iedere ME uitrekenen ten opzichte van het geheel.

 1. Percentage ME voor eiwit: 
  % ME eiwit=(ME eiwit / Totaal ME)×100

 2. Percentage ME voor koolhydraten:
  % ME koolhydraten=(ME koolhydraten/Totaal ME)×100

 3. Percentage ME voor vet:
  % ME vet=(ME vet/Totaal ME)×100

Conclusie

Indien de vermelding van kcal/kg ontbreekt op het voedingsetiket, biedt deze beschikbare calculator een handige methode om het geschatte aantal calorieën per kilogram te berekenen. Door de percentages voor vocht, eiwit, vet en ruwe vezels en as in te voeren, kan een redelijke schatting van het caloriegehalte worden verkregen. 

Goed kattenvoer

Bent u opzoek naar kattenvoer met veel vlees en veel proteine. Bekijk dan eens ons assortiment kattenvoer