Gratis verzending vanaf €45 (BE €59) | Levertijd 1-3 werkdagen

Wat is kattengras en waarom eten katten het

Kattengras moet je niet verwarren met Catnip. Kattengras word normaal gesproken gegroeid van rogge, gerst, haver of tarwezaden. Er zijn dus verschillende soorten kattengras. En ieder kattengras heeft zijn eigen specialiteiten.
Het is verstandig om kattengras in je huis te hebben. Zodat je kat niet per ongelijk vervuild/giftig gras buiten eet.

Haarballen en onverteerbare resten

Onderzoekers zijn er nog niet over uit waarom katten kattengras eten. Ze gaan ervanuit dat katten het eten om hun maag te legen van onverteerbare resten van hun prooi, doordat ze over moeten geven van het gras.

Ondanks dat binnenshuis katten geen wilde dieren eten, eten ze wel kattengras. Dit komt door de natuurlijke drang om het kattengras te eten. Ook helpt het eten van kattengras ze uiteindelijk met het uitspugen van haarballen.

Vitamine A en D en andere voedingsstoffen

Een andere theorie heeft te maken met de vitamines en mineralen in kattengras. Kattengras bevat vitamine A en D en chlorophyl. Chlorofyl is een natuurlijk antibiotica en zorgt voor vermindering van infecties en verlicht pijn. Ook bevat het grass foliumzuur, dit helpt bij het aanmaken van hemoglabine die zuurstof door het bloed vervoeren.

Is kattengras veilig?

Kattengras is het veilige alternatief van gras wat je kat buiten kan eten. Gras buiten kan pesticiden en anti onkruid middelen bevatten. Ook kan het voorkomen dat je kat andere planten in huis eet. Je kan niet voorzichtig genoeg zijn, want verschillende planten zijn giftig voor katten.

Hoe groei je kattengras

Uw kattengrasset wordt waarschijnlijk geleverd met eenvoudig te volgen instructies, maar hier zijn enkele basistips voor het verzorgen en kweken van kattengras:

  • Vóór het ontkiemen, moeten zaden vochtig worden gehouden, maar nooit geweekt. Gebruik minder water zodra ze uitschieten.
  • Laat de zaden drie tot zeven dagen ontkiemen.
  • Het gras is binnen 10 tot 14 dagen na het ontkiemen, of zodra het een hoogte van 10 cm heeft bereikt, klaar om te eten en zal een tot drie weken meegaan.
  • Zorg voor voldoende licht en geef dagelijks water met een spuitfles.
  • Niet te veel water geven, omdat dit schimmel veroorzaakt.
  • Laat uw kat direct uit de bak met kattengras eten.
  • Wanneer het gras begint te verwelken of verkleuren, groei dan nieuw kattengras