Hoe lees je kattenvoer etiketten
Als zorgzame eigenaar wil je ervoor zorgen dat je kat het beste voer krijgt. Het begrijpen van kattenvoeretiketten is essentieel om de juiste voedingskeuzes te maken. Hier zijn gedetailleerde stappen om je te helpen bij het interpreteren van deze etiketten.
1. Ingrediëntenlijst:
De volgorde van de ingredienten geeft aan welk ingredient er het meeste inzit. Van de wet moeten de ingrediënten namelijk in volgorde van gewicht worden vermeld. Het eerst genoemde ingrediënt is het hoofdingrediënt, het tweede ingrediënt bevat het op één na meeste en het laatst genoemde ingrediënt zit het minste in het kattenvoer.
Idealiter zouden de ingrediënten op de eerste plaats allemaal van dierlijke oorsprong moeten zijn om een hoog vleesgehalte te garanderen. Als je rijst, maïs, andere granen of plantaardige ingrediënten vooraan in de ingrediëntenlijst ziet staan, dan is de kans groot dat dit kattenvoer weinig vlees bevat en dus weinig dierlijke eiwitten bevat.
Houd er rekening mee dat plantaardige ingrediënten een positieve bijdrage kunnen leveren aan kattenvoer. Er zijn veel groenten en fruit met grote gezondheidsvoordelen, de sleutel ligt in de hoeveelheid en de balans tussen dierlijke ingrediënten en plantaardige ingrediënten.
2. Analytische bestanddelen:
De analytische bestanddelen geven inzicht in de hoeveelheid eiwitten, vetten, koolhydraten en andere voedingsstoffen. Afhankelijk van de levensfase van je kat, variëren de optimale waarden. Kittens hebben bijvoorbeeld meer eiwitten nodig voor groei. Ook staan koolhydraten er meestal niet op vermeld, om deze te schatten kun je gebruik maken van onze handige rekentool.
3. Toevoegingen en conserveringsmiddelen:
Besteed aandacht aan toevoegingen en conserveringsmiddelen. Natuurlijke conserveringsmiddelen zoals vitamine E en C zijn gunstiger dan kunstmatige. Minimale toevoegingen van kleur- en smaakstoffen geven aan dat het voer dichter bij natuurlijke ingrediënten staat. Verder wordt er aangeraden de volgende conserveermiddelen te vermijden E320, E321, E310, Ethoxyquin, E324 en E310.
4. Dieetoverwegingen:
Als je kat specifieke dieetbehoeften heeft, bijvoorbeeld door gezondheidsproblemen of allergieën, zoek dan naar voer dat hier specifiek op is afgestemd. Dieetetiketten bieden vaak informatie over specifieke voordelen, zoals ondersteuning van gewrichtsgezondheid of een gevoelige spijsvertering.
5. Bron van eiwitten en bijproducten:
De bron van eiwitten kan duidelijk zijn weergegeven met bekende eiwitbronnen zoals "kip" of "zalm". Maar het kan ook zijn dat er termen gebruikt zijn zoals "vleesbijproducten", hierdoor is het dus niet duidelijk wat er precies inzit en hierdoor is het dus minder transparant over de kwaliteit.
6. Voorkom overmatige vulstoffen:
Beperk voedingsmiddelen met overmatige vulstoffen zoals granen. Katten zijn echte carnivoren, dus hun dieet moet voornamelijk uit hoogwaardige eiwitten bestaan. Voer met beperkte vulstoffen benadert het natuurlijke dieet van een kat het beste. Zoals al eerder benoemd, hoe eerder granen zijn vermeld in de ingredienten lijst hoe meer het erin zit en andersom.
7. Toegevoegde Suikers:
Een belangrijk aspect van kattenvoer dat vaak over het hoofd wordt gezien, is het suikergehalte. Controleer de ingrediëntenlijst op toegevoegde suiker. Katten hebben van nature geen behoefte aan suiker in hun dieet, en overmatige consumptie kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals obesitas en diabetes.
Door deze punten zal je de kattenvoeretiketten beter begrijpen en kiezen wat het beste is voor de specifieke behoeften van je geliefde kat.
Op zoek naar kattenvoer met goede ingredienten?
Wij hebben ons best gedaan om de etiketten te lezen en vinden het het kattenvoer wat wij verkopen erg geschikt en goed voor katten. Zie hieronder een kleine selectie van goed kattenvoer.